6

För guds skull ta gaffeln!

En av minglandets mest grundläggande satser.

”Det är oartigt att under ätandet syssla med håret eller med klädseln, att nysa eller hosta så, att detta märkes, luta huvudet över någon annans tallrik, smula ner saker i soppan, torka av tallriken med servetten, stänka spad på bordsgrannen, stoppa bakelser i fickan, underhålla sin bordsdam med oanständigt tal eller slipprigheter eller språka förtroligt med okända bordsgrannar. Det är också stort oskick att nyttja gaffeln som tandpetare. Men vore detta nödvändigt, så måste man skynda sig därmed.”

Från en bok författad av professor J.G Wenzel och tryckt 1845,

”Den äkta gentlemannen, en handledning för unga män, som vill göra sig omtyckta i sällskapslivet och av det täcka könet. Grundsatser och regler” finns mycket att lära, och genom ett gott uppförande kunde man överstiga klassgränserna, och mingla sig uppåt i den sociala rankingen. Det blev stilen som byggde klasstillhörigheten, inte klasstillhörighet som byggde stilen.

Fram till 1750-talet kunde vi inte söta med någonting annat än honung, som inte går att vare sig slicka, än torka bort. Därför skapades en dessertsticka med två klor, vilket gjorde att man kunde ta de kanderade frukten och stoppa in dem i munnen. Och som senare växer fram till en gaffel. Ta därför aldrig skeden först, när det vankas dessert.

Det är vi djupt eniga om, professor Wenzel och jag.Fler tips av samma kategori

Den ädla konsten att konversera.

Bygger inte på att själv tala oavbrutet, som många tycks tro. Tvärtom handlar det om... Läs mer

Vad restaurangen kommer ifrån

I Frankrike på 1700-talet och i adelns matsalar, var det en självklarhet att kunna servera en... Läs mer

Mingel

Om konsten att konversera del 1. Läs mer

Mingel middag mars

Kära vänner! Läs mer

Gourmeternas sista måltid.

Läs mer

För semlans dag

Läs mer

Det klingas i glaset

Läs mer