6

Det klingas i glaset

Det klingas i glaset och så reser han sig upp, som fått nöjet att ha värdinnan till bordet. Och så följer detta gissel för så många och njutning för så få – som är invigda i de egentligen ganska lätthämtade hemligheterna.

Samtidigt som intresset för retorik har ökat, har sannolikheten för att Chansen – eller Risken – att just Du ska få tillfälle att hålla ett middagstal är kanske större än någonsin. Hur gör man då?

Naturligtvis kan inspirationen hämtas ifrån maten, men också från värdinnan och hennes egenskaper:

Inledning: Förr i tiden, kallades de kvinnor som rörde ihop olika ingredienser, som botade och mättade och helade människor, för häxor. Bakgrund: Som hade de där mjuka egenskaperna som är så svåra att sätta ord på. Talang, empati och intuition. Något utöver det vanliga som gjorde andra osäkra och rädda för deras makt över andra människor. Därför anklagade man dem och så brändes de till och med på bål. För att ha utövat sina häxkonster. Tes: Idag har kocken utövat just häxkonster på oss. Argumentation: Vilken fantastisk förrätt - denna underbara laxtartar! Vilken utsökt huvudrätt - den perfekt rosamarinerade hjortsadeln. Och, vilken god liten kaloribomb till dessert. Och vilket passande vin - som hela tiden dansat wienervals med våra smaklökar!  Avslutning: Jag yrkar som sagt på det strängaste straff som kan finnas. När vi får tillfälle att bjuda er igen skall nämligen jag laga maten! Nej, det vore att ta i. Och ett synnerligen orättvist straff för en sådan underbar middag. Mina vänner! Värdinnans skål!

Enkelt, eller hur? Bara att plocka in!Fler tips av samma kategori

Den ädla konsten att konversera.

Bygger inte på att själv tala oavbrutet, som många tycks tro. Tvärtom handlar det om... Läs mer

Vad restaurangen kommer ifrån

I Frankrike på 1700-talet och i adelns matsalar, var det en självklarhet att kunna servera en... Läs mer

Mingel

Om konsten att konversera del 1. Läs mer

Mingel middag mars

Kära vänner! Läs mer

Gourmeternas sista måltid.

Läs mer

För semlans dag

Läs mer

För guds skull ta gaffeln!

Läs mer