6

Gourmeternas sista måltid.

Egentligen var hon ett resultat av en djupt genomgripande förändring - från det återhållsamt Victorianska, till njutningslystna Edwardianska – fartyget vars jungfrufärd fortfarande står som symbol för Den Stora Katastrofen.

Engelske Edward VII var gourmand av kungligt mått. Hans frukostar kunde inledas med friterad kolja och hummerpastej, och följas av grillat kött, stekt kyckling och morkulla. Några timmar senare åt han lunch i samma stil, för att mot kvällen brista ut i överdådiga middagar. I samma anda begicks måltiderna ombord på Titanic, med alla tänkbara kulinariska läckerheter, förfriskade av en vinkällare som vimlade av burdusa bordeauxer, charmerande chabliser, briljanta bourgogner.

Och ett outsinligt förråd av champagne!

När klockan klämtade för middag den kvällen, den 14 april 1912, serverades förrätt på tre olika typer av ostron; finaste foie gras, naturligtvis. Läcker lax, bastanta biffar av sirloin och helstekta ung-ankor. Finalens frukter, franska glassnjutningar och praktfulla puddingar, paraderades med halvtorr Tokajer, halvsöt Sauternes. Och väl kyld Muscatel.

Så föll natten över Atlantens blåsvarta vatten. Damerna drog sig till hytterna för sin toalett och herrarna till rökrummet för sin sängfösare. Tiden var tjugo minuter i tolv när Titanic kolliderade med isberget. Två timmar och fyrtio minuter senare gick hon till sista vilan. Ackompanjerad av fartygsorkesterns ackompanjerande "Närmare Gud Till Dig"Fler tips av samma kategori

Den ädla konsten att konversera.

Bygger inte på att själv tala oavbrutet, som många tycks tro. Tvärtom handlar det om... Läs mer

Vad restaurangen kommer ifrån

I Frankrike på 1700-talet och i adelns matsalar, var det en självklarhet att kunna servera en... Läs mer

Mingel

Om konsten att konversera del 1. Läs mer

Mingel middag mars

Kära vänner! Läs mer

För semlans dag

Läs mer

Det klingas i glaset

Läs mer

För guds skull ta gaffeln!

Läs mer