5

Vinet genom måltiden

Ser man till själva inledningen på det förestående kulinariska äventyret, så bör aperitifen vare sig vara för söt eller för alkoholstark. Gör förslagsvis det enkelt för dig, välj en god Champagne, det går hem i alla läger. Dry Martini, whiskey och allehanda sliskiga bål, bannlyses härmed. Förrättens uppgift är att väcka smaksinnena, inte fängsla dem. Och öppna dem inför de såväl mat- som dryckesmässiga huvudnumren. Så vad förrätten beträffar: om aperitifen varit ett mousserande vin, är ett stilla vin att föredra.

Servera alltid mineralvatten till.

Huvudrätten: vare sig fisk eller kött, så välj ett lätt före kraftigt, ungt före äldre, enkelt före exklusivt. Till fisken bör man välja man ett kraftigare vin än det man hade till förrätten. Och ju kraftigare kötträtten är, desto fylligare vin bör serveras.

Servera alltid mineralvatten till.

Till osten går det naturligtvis bra att fortsätta med samma röda vin, men byter man så bör man välja ett äldre vin av högre kvalitet. Och eftersom vi nu närmar oss finalen, är det fritt att plocka fram det halvsöta och söta ur skafferiet till desserten, och till kaffet kan diverse avecer också fylla sina rum, och tillfredsställa sin publik lika väl som vinerna förmår fullkomliga måltidens skönhet och charm.  Fler tips av samma kategori

Den rätta ordningen

Är det maten som väljer vinet, eller vinet som väljer maten? Läs mer

Konsten att dricka champagne

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum" Läs mer

Attraktivt aromatiska Syrah.

Eller Shiraz som druvan kallas i Den Nya Världen, och som alltmer vinner i popularitet. Läs mer