3

Påskens alldeles egna ”lit de parad”

Själva begreppet katafalk har en lika kuslig bakgrund som bakelsen är god, det betecknar nämligen den ställning som en likkista står på. Och i analogi med detta faktum har utformningen gett desserten dess namn – bakelsen skärs i lik-kiste-liknande former, samtidigt som vi får en lika kompletterande som kontemplerande avslutning på Jesu Lidandes Långa Fredag.

Alltså, sätt ugnen på 175°. Smält 100 gram smör i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan och rör ner 2,5 deciliter socker och 2 ägg. Blanda väl och rör ner 1,5 deciliter vetemjöl, 3 matskedar kakao och en tesked vaniljsocker. Blanda och häll sedan smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen omkring 20 minuter. Jag rekommenderar dock att kanske låta kakan stå ännu lite längre så att kakan blir lite torrare än en traditionell kladdkaka – en katafalksbakelse bör vara lite ”stramare” än den lustfyllda och kladdiga kakan. Nåväl, låt kakan kallna och skär därefter ut likkiste-formade kakor. Smält sedan en mörk kaka bak-choklad i en kastrull, och lägg den smälta chokladen med en slickepott runt den uppskurna bakelsen. Ställ de chokladförsedda katafalksbakelserna i kylskåpet. Ta fram marsipanen, kavla ut den relativt tunt och skär ut kors som storleksmässigt motsvarar de katafalksbakelser du kreerat. Ta ut bakelserna ur kylen och placera korsen på dem.

                             Lika effektfullt som underbart gott: smaken blir man smått religiös av!



Fler tips av samma kategori

Får jag bjuda på en galet god dessert?

Läs mer