3

Får jag bjuda på en galet god dessert?

Som den gruvliga gottegris jag är, kommer här min godaste dessert, och säkraste kort - till fest för 8 personer:

Gala på hjortronparfait och nötbottnar: lägg 8 äggulor i en bunke, tillsätt 100 gram socker och vispa kraftigt över vattenbad till en sabayonneliknande smet. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat. Blanda i 2 deciliter hjortronpuré och en deciliter hjortronlikör - Lakka. Vispa upp 6 deciliter grädde till ett inte alltför hårt skum, och vänd försiktig ned i äggsmeten. Fördela massan i 3 låga, runda formar. Ställ formarna i frysen i minst 3 timmar, eller tills parfaiten stelnat helt. Till nötbottnarna blandas 50 gram malda hasselnötter, 50 gram skållad och mald mandel, 25 gram vetemjöl och 160 gram socker. Vispa 2 äggvitor lite lätt och blanda i tillsammans med 50 gram smält smör, till en jämn och slät smet. Bred ut i 3 rundlar - som motsvarar storleken på parfaitformen - på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i 200 grader, till en vackert gyllenbrun färg. Ta ut och lossa från underlaget, före bottnarna stelnar helt. För såsen: vispa 2 äggulor, 40 gram socker och en halv

deciliter hjortron likör, Lakka, till en pösig sabayonne över svag värme. Tag bort från värmen och fortsätt vispa tills såsen har svalnat. Vänd försiktigt ned 2 deciliter vispad grädde. Och njut, bara njut!



Fler tips av samma kategori

Påskens alldeles egna ”lit de parad”

Läs mer