2

Skaldjurssås för kulinariska sinnen.

Finns det någonting mer vederkvickande för livsandarna, mer fröjdefullt för smaklökarnas allra känsligaste spröt - och som balansera fiskens tillbakahållna smaknyanser bättre - än en skaldjurssås av sinnligaste kvalitet?

Speciellt svårt är den inte att göra, men det tar trots allt en del tid, samtidigt som den passar i princip till såväl alla sorters fisk, som tillredningsmetodik: ugnsbakat, kokt, eller stekt.

Skala tre kvarts kilo färska räkor. Lägg in räkskalen i ugnen en halvtimme på 175 grader, för att frigöra de härliga aromerna. Lägg de rostade skalen i en kastrull med 2 deciliter vatten och lika mycket vitt vin. Tillsätt ett par finhackade, smörfrästa schalottenlökar och 2 matskedar tomatpuré. Låt koka i en kvart. Sila av och reducera sedan fonden till hälften. Tillsätt 3 – 4 deciliter grädde och sjud såsen till rätt konsistens. Sila av och rör ner räkstjärtarna. Smaka av med lite cayennepeppar och möjligtvis en matsked cognac.

Alldeles, alldeles underbart!



Fler tips av samma kategori

Påsklammet

Läs mer

Suverän skaldjurssås

Egentligen är all typer av fisk fantastisk mat för att fira födelsedagen, men extra … sås Läs mer

Påpijett

Lika läckert som rätten är lättlagad Läs mer