1

Så vaaansinnigt gott

Sötman spelar över sältan med en elegans som få maträtter äger. Och med sin finlemmat brutala bouquet skapar foi gras en sällsam smakupplevelse, endast att jämföras med de förnimmelser som fatalt förföriska viner ger.

Mineralraset på tungan, det fint mejslade fettet som dansar salsa med gomseglet; det söta och samtidigt syrliga som sätter läpparna i stånd till att lustfullt läppja den kylskåpskalla Sauternen. Och samtidigt som denna nektar neutraliserar så aktiveras den mjuka syrligheten hos gåslevern. I ljuvlig balans till ett av mat-världens äldsta äktenskap, ändå ut i smaklökarnas yttersta spetsar. Och som i all sin komplicerade enkelhet, är så himlastormande, så vansinnigt gott.

Ofta kompletterades också rätten med hyvlad tryffel, och serverades med en smula smuligt och aningen torrt - men mycket fett och gudomligt gott - briochebröd till. Och som man skar sig en skiva av för att njuta tillsammans med dryga centimetern foie gras. Så som Tore Wretman ääälskade att göra. Inte särskilt hälsosamt.

Men så vaaansinnigt gott.Fler tips av samma kategori

Löjrom blinierna och smarrig smetana!

En rätt som egentligen aldrig blir fel, är löjrom som tillsammans med blinier och smetana är bland det godaste som finns. Läs mer

Livet är en fest!

Laxtartar för 8 - 10 personer Läs mer