1

Löjrom blinierna och smarrig smetana!

Bästa blinierna och smarrig smetana.

Rör ut 30 gram jäst i en bunke tillsammans med 8 deciliter mjölk. Tillsätt 1 1/2 dl gräddfil, 4 äggulor, 4 deciliter bovetemjöl samt salt, och rör smeten slät. Tillsätt 4 deciliter vetemjöl och rör om igen, ordentligt. Låt smeten jäsa i kökstemperatur i 50-60 minuter.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ned dem försiktigt i den färdigjästa smeten. Grädda tjocka plättar långsamt - på inte alltför hög värme - i en plättlagg. Ta lite olja i botten så att de inte bränner fast. Beräkna ungefär 1 1/2 matsked smet till varje plätt. Vänd plättarna när de har jäst upp och ytan har stelnat och erhållit porös perfektion. Servera med smetana, löjrom och fint hackad rödlök.

För en väl smakande smetana, blanda 2 matskedar 12 procentig ättika med en liter grädde i en skål och rör om. Låt skålen sedan stå i rumstemperatur 2 till 3 dagar, tills grädden surnat till fil. Rör om och täck ytan med dubbelvikt kökshandduk i linne, som fuktats och kramas ur och vars uppgift är att suga upp vattnet från grädden som då tjocknar till smetana.Fler tips av samma kategori

Livet är en fest!

Laxtartar för 8 - 10 personer Läs mer

Så vaaansinnigt gott

Läs mer