5

Attraktivt aromatiska Syrah.

Från Rhonedalen har den spridit sig till såväl Australien som Kalifornien, Chile och Nya Zeeland.

Den är mörkt rödblå och har hög intensitet. Och trots en påtaglig strävhet ger den ofta sammetslena tanniner, en suverän syra och visar upp en fascinerande fyllighet. Den klarar sig utmärkt på egen hand, men blandar sig balanserat med andra sorter.

De unga vinerna utvecklar såväl bäriga och peppriga toner som tjära och rökighet. Samtidigt som det mest karakteristiska draget tecknas av doften- och smaken av charkuterier. Mogna viner behåller sin peppar, utvecklar läder och tuggtobak och förbereder våra sinnen för charkuteriernas ljuva förruttnelse.

Röda viner av syrah/shiraz passar till mat med fylliga och kraftiga smaker. Alla typer av kött, viltfågel, anka, och lagrade ostar.

Undvik dock att servera till ”heta” rätter.



Fler tips av samma kategori

Den rätta ordningen

Är det maten som väljer vinet, eller vinet som väljer maten? Läs mer

Konsten att dricka champagne

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum" Läs mer

Vinet genom måltiden

Läs mer