5

Konsten att dricka champagne

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

Jag är högst benägen att hålla med ”Lily” Bollinger. I princip passar champagne vid precis alla tillfällen, och till alla tänkbara maträtter. En frisk och torr Champagne är fantastisk som aperitif, passar utmärkt till ostron och andra skaldjur, speciellt då en blanc de blanc med sin tilltagsna torrhet.

Till kaviar och hummer rekommenderas dock en litet kraftigare cuveé, och till gås- och anklever likaså. Ju kraftigare smak, konsistens och fetma som rätterna har, desto mer struktur och komplexitet krävs i motsvarande grad av champagnen, och då är årgångsviner bästa lösningen, eller eventuellt roséchampagne, som för övrigt också passar utmärkt till havskräftor. Ja ni ser, gudarnas dryck passar egentligen till allt.

Servera den mellan 6 och 9 grader med Celsius skala, i klara, slanka, hög kristall, som har tillräcklig fot för att inte värmen från handen ska ledas över till kupan.

Skål!Fler tips av samma kategori

Den rätta ordningen

Är det maten som väljer vinet, eller vinet som väljer maten? Läs mer

Attraktivt aromatiska Syrah.

Eller Shiraz som druvan kallas i Den Nya Världen, och som alltmer vinner i popularitet. Läs mer

Vinet genom måltiden

Läs mer