5

Den rätta ordningen

Är det maten som väljer vinet, eller vinet som väljer maten? Det är naturligtvis maten som väljer vinet, men just i balansen mellan mat och vin skapas Den Perfekta Måltiden.

Och festligare måltider går ju i första hand inte ut på att äta sig mätt eller dricka sig otörstig. Det handlar om att ge en upplevelse utöver det vanliga – att få ut så mycket som möjligt av varje enskilt vin, och av varje enskild maträtt.

Därför är det viktigt att försöka höja upplevelsen, under måltidens gång. Och ge sinnena bästa möjligheter att ta åt sig av smaknyanserna. Och då finns ett par enkla resonemang som leder till att just hela tiden förhöja upplevelsen:

För det första: kommer lätta viner kommer före kraftiga. Då ökar intensiteten i smakerna, och maten följer naturligtvis med: lättare rätter kommer före tyngre.

För det andra: kommer vita viner före röda. Vita viner är ju vanligtvis lättare än röda, lätta Beaujolais undantagna, och kraftiga vita, ekfatslagrade Chardonnay. Och visst finns det rätter där öl passar bättre än vin, exempelvis gubbröra, och som alltid bör drickas före vin.

För det tredje: kommer unga viner före äldre. Man går från enkelhet till det mer komplexa, och yngre viner har sällan hunnit - eller om de ens förmår det - att utvecklas, till de äldre, och mogna som närmar sig, eller har nått sin zenit. Det är viktigt att smakupplevelsen hela tiden stegras. 

För det fjärde: kommer enkla viner före exklusiva. Här går meningarna isär, med den stolliga idén att man bör låta gästerna smaka det exklusiva först, när gommen fortfarande är alert, motstrider ju tanken med att stegra upplevelsen.

Sinnena skärps alltid i väntan på det bästa, och den kulinariska kulmen som förhoppningsvis kommer.

För det femte kommer torra före söta. Torrt vin efter ett sött smakar surt.

Ovanstående är inte bara ordningen enligt mig – det är den rätta ordningen. Och frångår du den, blir det fel.Fler tips av samma kategori

Konsten att dricka champagne

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum" Läs mer

Attraktivt aromatiska Syrah.

Eller Shiraz som druvan kallas i Den Nya Världen, och som alltmer vinner i popularitet. Läs mer

Vinet genom måltiden

Läs mer