6

Vad restaurangen kommer ifrån

I Frankrike på 1700-talet och i adelns matsalar, var det en självklarhet att kunna servera en stående supé när som helst, för ett i princip oförutsägbart antal gäster.

Att arrangera sådana dagliga festmåltider för mellan 50 och 100 personer, var omöjligt utan en kökschef, en chef de cuisine. Och när det aristokratiska kapitalets huvuden började falla för den skarpslipade madame Guilliotin, drog adeln halsen åt sig, lade benen på ryggen och lämnade de sybaritiska bjudningarna därhän. Och kökscheferna blev kvar tillsammans med sina staber, utan arbete, uppehälle eller utkomst. Men de hade ju sin grundliga utbildning att falla tillbaka på.

Så föddes den moderna restaurangen.



Fler tips av samma kategori

Den ädla konsten att konversera.

Bygger inte på att själv tala oavbrutet, som många tycks tro. Tvärtom handlar det om... Läs mer

Mingel

Om konsten att konversera del 1. Läs mer

Mingel middag mars

Kära vänner! Läs mer

Gourmeternas sista måltid.

Läs mer

För semlans dag

Läs mer

Det klingas i glaset

Läs mer

För guds skull ta gaffeln!

Läs mer