6

Den ädla konsten att konversera.

Bygger inte på att själv tala oavbrutet, som många tycks tro. Tvärtom handlar det om att ställa frågor till gästerna. Men, då behöver man ju ämnen att tala om. Och vilka är då mest intressanta? Ja, självklart handlar det om de som är aktuella för dagen. Sedan är familjen alltid lika naturligt intressant. Komplimanger likaså, till damerna. Inte bara för tjusigheten, utan också kläder är på sin plats.

Teveprogram, jag har själv Downtown Abbey som favorit, den utomordentligt skickliga dialogen. Vädret, säger någon, självklart – men som en slags reserv, och helst med intressanta reflektioner kring vindstyrkor och Beaufortskalan som exempel.

Och så är det ju alltid bra att vara laddad med såväl intressanta som humoristiska historier och iakttagelser. Var hittar man dem? Här gäller det att hela tiden samla. Jag kommer att dela med mig av mitt förråd på sajten.

Ett exempel på vad jag tycker är intressant, kommer ifrån 2005, när kronprinsessan Viktoria var på besök i Australien för en exportsatsning, och då jag själv var med för att kvalitetssäkra de officiella måltiderna, och över en arbetsmiddag beställde in ostron, och frågade då den matintresserade prinsessan om hon kände till det speciella genusperspektiv som omger denna havets frukt. Hon svarade nekande, varvid jag upplyste henne om detta förhållande ”män älskar ostron då de erbjuder ett sköte som doftar hav, medan kvinnor föredrar tryffel” deklarerade jag då, till den chockade prinsessans förvåning.

I en konversation är faktiskt det mesta tillåtet, bara man visar sin goda vilja, anstränger sig för att skapa just diskussion. Det finns ju ingenting som är värre än en tryckt stämning.

Egentligen har man allt att vinna – huvudsaken är att alla känner sig såväl sedda som betydelsefulla. Vilket man ju per definition faktiskt är, som gäst på en fest.Fler tips av samma kategori

Vad restaurangen kommer ifrån

I Frankrike på 1700-talet och i adelns matsalar, var det en självklarhet att kunna servera en... Läs mer

Mingel

Om konsten att konversera del 1. Läs mer

Mingel middag mars

Kära vänner! Läs mer

Gourmeternas sista måltid.

Läs mer

För semlans dag

Läs mer

Det klingas i glaset

Läs mer

För guds skull ta gaffeln!

Läs mer